středa 8. června 2016

Hellhammer festival 2016 BRNO Melodka



Hellhammer festival byl pro mnohé prozatím jednou z nejvíce očekávaných akcí uplynulého roku, neboť skýtal výčet opravdu kvalitních jmen. Na co jsme se všichni tak těšili? Především na Finsterforst, jenž přivandrovali z německých hvozdů se svými epickými zpěvy a mohutnými folkovými melodiemi. Firtan, smečka sestavou propletená s Finsterforst, si ze stejných končin přivezla svůj originální pagan metal s vlivy depressive black metalu a ambientu. Welicoruss se pod svou značkou Hellblast Promotion pustili do svého počínání s maximálním zápalem a odhodláním. Kladivem obléhána byla i Praha, v níž se představili nukleární maniaci Naurrakar, Hradec Králové, odlišující se sestavou kapel asi nejvíce (Saeculum Obscurum, Valkenrag, Thyrgrym, Arch of Hell). Den po brněnském úderu se Hellhammer přestěhoval do Ostravy na svou poslední pouť, v níž účinkovali polští folk/metalcoroví Netherfell. Celkový výčet skupin a jejich charakter sliboval nevšední zážitky.


Hellblast Promotion do propagace vložili veškeré možné prostředky. Obrovské množství letáků, reklamy ve Sparku i na webzinech, propagační videa i rozhovory s účinkujícími. Kapela rozjela velkou reklamní kampaň za účelem podpory Hellhammer festivalu. Panoval totiž strach z mizivé návštěvnosti minimálně na některých zastávkách akce. Přeci jen se masa fanoušků měla rozdělit do čtyř táborů, z nichž se každý vydal do svého zvoleného města na sestavu vyhovující potřebám jednotlivce. Strach jsem měl především o Brno, neboť zde často účastnost není zrovna slavná. Při příchodu do známého prostoru Melodky jsem byl ovšem vyveden z omylu, návštěvnost i atmosféra byla vskutku ohromující.

Tímto se omlouvám skupině Drunk with Pain, neboť jsem si neuvědomil brzký start akce (již v půl sedmé) a proto jsem se dostavil až někdy po skončení setu. Mrzí mě to, tahle mladá skupina se mi po nedávném živém zážitku jeví jako velmi nadějná deathařina.

Raději bych si vychutnal koncert Drunk with Pain, nežli přežíval vystoupení následujících Wolfarian. I přes fakt, že se skupina skládá ze sympatických lidí, v nichž lze vycítit bavení se svým konáním, hudba Brňáků mi prostě nesedne. Ubylo siláckých póz, které jsem Wolfarian vždy vyčítal. Ale tak jako obvykle moje ušní bubínky bičovala neoriginalita a v tomto případě ohranost daného žánru (především ona pasáž obšlehlá od finských Wintersun, konkrétně refrén „Land of Snow and Sorrow“ mi působila závratě). Instrumentálně však nemám co vytýkat, stejně jako musím vypíchnout oba vokály (growl/skřek a čistý ženský). Se skupinou mám stejný problém, jako s vikinskými spolubojovníky Tears of Styrbjørn. Něco na nich je, fanoušci je milují (slušný kotel budiž důkazem), ale můj mozek na to má nejspíše jiný názor.


K následujícím pražským Cruadalach se raději moc vyjadřovat nebudu, neboť mi tato jinak hudebně skvělá folkařina tvoří v mnoha věcech vrásky na čele. Lidsky, textově a myšlenkově se s kapelou rozcházím. Jejich hudba je však plná divokých chytlavých melodií a mnoha vlivů z odlišných žánrů, což kreslí na tváře vrásky zase jiným lidem (mě tohle prostě baví). Koncert byl ovšem velmi krátký (údajně dvacet minut), ovšem o to intenzivnějším dojmem působil. Hrálo se převážně z loňské desky „Rebel Against Me“, a tak kotel rozhýbal originální folk metal/hardcore ve znění kousků „Shiva World Dance Party“, „Life-Worshipping Bastards“, „Rebel Against Me“.


Tak a konečně se dostáváme k tomu hlavnímu bodu programu, co večerní kladivo, jímž na Brno udeřili mocnou silou, nabízelo. Firtan počítám jako jeden ze svých největších objevů minulého roku a nové EP pojmenované „Innenwelt“ považuji za jeden z nejkvalitnějších zářezů vycházejících tento rok. K mému údivu začali Němci zrovna svou nejsilnější skladbou pocházející z právě zmíněného EP „Im Licht meiner Sonne“. Dalším překvapením bylo obsazení postu zpěváka. Se skupinou nepřijel dvorní řvoun, této úlohy se zhostil lídr lesních metalistů Finsterforst Oliver Berlin. Oliver se dokázal vcítit do depresivnější, agresivnější vokální polohy a tím dokázal svoji všestrannost. Klubem se šířil intenzivní black okořeněný o folkové vlivy s epickým nádechem. Nejvíce byl v setlistu zastoupen samozřejmě debut „Niedergang“, kapela by měla na konci roku přijít s novým materiálem, tak jsem zvědav na progres jejich tvorby.



Finsterforst na pódium nakráčeli s podobnou image jako jejich krajané Firtan a s tím samým holohlavým zpěvákem, Oliverem. Prostory Melodky pohltily německé mohutné lesy. S muzikou Finsterforst jako by stěny klubu obmotávaly mohutné větve stromovin a my všichni se ocitli v říši, již nám do myslí Němci vštípili. Krásné procítěné melodie, epické čisté zpěvy i agresivnější black metalové polohy braly dech. Chvíli kapela vybízela až ke zpěvům, minuty poté naopak nutila rvát si hlavy z krků a destrukcí si vydobýt místo v kotli. Nejvíce potěšilo zařazení chytlavé skladby „Zeit für Hass“. Hymnické klávesové party měly tu moc rozhýbat dav jako vítr lomcující s korunami stromů.



 Svoji úspěšnou akci také úspěšně uzavřeli samotní vládci daleké Sibiře Welicoruss. Vskutku obdivuhodné, hrát s tak těla zahřívající image, v tentokrát dost rozpálené Melodce bez řádně fungující klimatizace (jediné mínus večera). Koncert byl pro Welicoruss charakteristický. Pozitivní dávka mrazivé energie, působící jako hřejivé slunce zapadající za obzory bělavých severských hor. Z pódia se linula symfonie mrazu, krystalicky čistá, doplněná o všudypřítomný black metalový odér. Nejvíce rozhodně potěšila hitovka „Sons of the North“. Mimochodem myslím, že pro většinu přítomných byl koncert premiérou nového bubeníka Iljy Tabachnika. Ten předvedl technicky bravurní hru, ale především do svého počínání vkládal duši. Svou úlohu si užíval a nepůsobil chladným dojmem jako jeho předchůdce.



Veškeré snažení Welicoruss a jejich Hellblast Promotion nebylo výkřikem do prázdna, ale právě naopak bude mnohým znít v hlavách ještě dlouhou dobu. Hellhammer 2016 považuji za jednu z nejvydařenějších akcí letošního roku, ne-li za absolutní vrchol. Všichni přítomní mohli zažít přátelskou i divokou atmosféru v jednom, spolu s perfektní koncertní formou zúčastněných band. Profesionální, zodpovědná organizace a opět kvalitní zázemí klubu je již bonusem, jenž také potěší. Děkuji Welicoruss za koncertní zážitky i za možnost podporovat jak samotnou skupinu, tak i jejich pořadatelské aktivity s Hellhammer Festivalem

Line-up:
Welicoruss
Finsterforst
Firtan
Cruadalach
Wolfarian
Drunk with Pain

Autor fotek: Martin Kusyn
Zbytek fotek na Párty Brno



Žádné komentáře:

Okomentovat