neděle 5. června 2016

Firtan - Innenwelt



Firtan znějí více black metalově, nežli lesní folk metalisté Finsterforst, avšak obě kapely mají společné vlivy. EP "Innenwelt" poukazuje na tyto propletené prvky a posouvá Firtan do oproti debutu odlišných vod. (9/10)
 Německé Firtan řadím mezi své největší objevy loňského roku. Po dlouhé době se totiž v kvantu metalové muziky objevila skupina, těžce ovliňující můj každodenní playlist (najde se sice více jmen, ale Firtan jsou tím nejúčinnějším). Debutový kotouč "Niedergang", prozatím jediný dlouhohrající materiál Němců, představil extrémnímu undergroundovému světu originální mix muziky, značně vynikající mezi ostatními pagan metaly. Nenaleznete zde snahu znít jako někdo jiný, nebo působit jako kopie určité vlny daného žánru. Firtan nabízejí pocit poutě party depressive black metalistů, směřujících do temných lesovin v německých krajích, a již nikdy více se nenavracejících do běžné společnosti. Ony kraje potemněly, staly se nebezpečnými a záludnými. Zrodili něco, co bude dlouhou dobu nahánět hrůzu ostatním…

Rovněž hrálo roli v sáhnutí po této skvadře i to, že při snaze zajímat se můžeme spatřit jakési propojení se známějším, starším jménem, pocházejících z krajů pozitivnějších a zpěvnějších. Jedná se o folkaře Finsterforst. Oliver König, baskytarista Firtan, drtí tlusté strunoví i v jejich řadách, alespoň na pódiu. Krom toho mladší Němci angažovali k mikrofónu Olivera Berlina, hlas lesů z kraje Finsterforst. Prozatím tedy pouze na koncertní produkci, o to více je mi však jeho účast záhadou.

Firtan letos vydali pod záštitou labelu Northern Silence Productions pouze dvouskladbové EP "Innenwelt". Inu, čekal jsem více minut hracího času, velká škoda. Takhle totiž musím dvě nesmírně chytlavá hudební hromobití hrát pořád a pořád dokola i několikrát za den. Ano, muzika Němců se jeví jako divoká bouře, u které nikdy nebudete moci předvídat, jakým směrem se rozhodne roznášet destrukci a rozsévat zkázu. Tak jako s debutem moje sluchy na "Innenwelt" nejvíce uchvátil vokální přednes (opět zpívá rodným jazykem) kytaristy Phillipa Thiengera. V úvodu jsem zmínil depressive black metal a ano, jeho hlas působí dojmem nářku, nesoucího se chladnou prázdnotou nicotného vzduchu a roznášející pocity mrazení v zádech. Nečekejte klasický žánr jako takový, avšak nějaké ty barvy v jeho hrdle odkazují na tento sebevražedný styl. Jeho projev je velmi agresivní, drásá každý závin v mozku na malé kousky (škoda, že nezpívá i živě, Oliver se do jeho polohy vcítit dokáže, avšak originál je originál).



Skladby disponují silnou, typicky německou melodikou. Chytlavé úseky jsou často bičovány chladnou sprškou bicích partů působících dojmem ostrých dešťových kapek. Je jich počínání provází riffy měnící směr i tempo jako vítr prohánějící vodní hladinu. Tempa se střídají velmi rychle a udržují posluchače neustále ve střehu, tudíž nuda nepřichází v úvahu. Shledávám v písních více vlivů od spřízněných Finsterforst. Možná za tyto prvky může úzké spolupracování, jistě i kamarádství s kapelou. Ony vlivy se projevují v bohatém nánosu klávesových partů, či dechových nástrojů znějících jako samotný hrom. Naštěstí se tak děje pouze zřídka, proto nečekejte klony Finsterforst (doufám, že Firtan nehodlají více od Finsterforst čerpat). Otázkou je, zda to není jen německé pojetí epického pagan metalu a shoda náhod. Firtan mi připomínají veselejší Bifrost. Minimálně energii s intenzitou mají podobné, stejně jako v některých momentech melodiku, avšak recenzovaná parta hraje na vážnější notu.




Firtan znějí více black metalově, nežli lesní folk metalisté Finsterforst, avšak obě kapely mají společné vlivy. EP "Innenwelt" poukazuje na tyto propletené prvky a posouvá Firtan do oproti debutu odlišných vod. Do vod skýtajících nepředvídatelné proudy ženoucích vás ke dnu drtivou rychlostí, avšak vždy obrátí svoje působení a zanesou vás do jemnějších, pestřeji zbarvených proudů disponujících nezměrným množstvím silných melodických motivů.

Hodnocení: 9/10.

Tracklist:
1. Innenschatten
2. Im Licht meiner Sonne

Sestava:
Phillip Thienger - klávesy, kytara, vokál
Oliver König - basa
Marius Zeinhofer - bicí

Label:
Northern Silence Productions

Žánr: atmospheric pagan/black metal














Žádné komentáře:

Okomentovat